Fámy a fakta

Nevěřte fámám, hledejte fakta.
Mnohé fámy o řepce už určitě znáte. Píše se o nich každý rok. Víte ale, že to jsou skutečně pouhé fámy? Pak se podívejte také na fakta, která proti nim stojí.

Žlutá je dobrá

Fáma: Řepka je v Česku všude.

Fakt: Řepka se pěstuje na cca 14 % orné půdy.

Fáma: Všechna řepka v Česku patří Agrofertu.

Fakt: Plocha s řepkou, kterou obhospodařuje Agrofert, činí
pouze okolo 5 % z celkového množství řepky v ČR.

Podíl zemědělské púdy v ČR oseté řepkou v roce 2019

Fáma: Řepka je jenom přísada do biopaliva.

Fakt: Řepka je multiplodina. Vyrábí se z ní například kvalitní stolní olej či margaríny. V krmivech hospodářských zvířat nahrazuje sóju dováženou z dalekého zámoří. A navíc se z ní vyrábí také glycerol – důležitá součást dezinfekce.

Žlutá je dobrá

Fáma: Řepkový olej je levný, a proto nekvalitní.

Fakt: Řepkový olej je levný díky nižším nákladům na výrobu. Kromě toho se vyrábí z domácí suroviny, která se do Česka nemusí dovážet, čímž se šetří také náklady na dopravu. To ale neznamená nižší kvalitu – naopak.

Fáma: Řepkový pyl je pohromou pro alergiky a šíří se všude.

Fakta: Alergiků na řepkový pyl je v Česku 0,2 %. Pylová zrna jsou těžká a hrudkují se. Daleko nedolétnou.

Fáma: Řepka je špatná pro včely.

Fakt: Česká řepka je významným zdrojem včelí pastvy, dle odhadů je součástí více než poloviny všech českých medů. Současná technologie pěstování řepky nemá negativní vliv ani na kvalitu medu, ani na včelstva.

Fáma: Agrofert pěstuje řepku kvůli vysokým dotacím.

Fakt: Žádné dotace na řepku neexistují. Pouze dotace na obdělaný hektar půdy, které nerozlišují, jaká plodina se na daném hektaru pěstuje.

Čím nakrmit českou krávu?

Kolik je v Česku řepky?

Jaká je kvalita řepkového oleje?

Recepty

Přesvědčte se o výhodách řepkového oleje a vyzkoušejte recepty z naší kuchařky!

Chci vědět víc
Žlutá je dobrá