Tajemství 
řepkového oleje
                        Řepkový olej má vynikající tepelnou stabilitu – na pánvi se jen tak nepřepálí. Kromě toho obsahuje pro člověka důležité nenasycené mastné kyseliny, mezi které patří také například kyselina linolenová – ta slouží k prevenci srdečně-cévních onemocnění.
                    
                        Zdraví prospěšné 
látky
                        Vysoká tepelná 
stabilita
                        Nízká cena
                        Všestranné 
kuchařské využití
                        Produkce v ČR
Bramborový krém 
s petrželovým olejem
                            ingredience4 porce
Polévka
- 1 kg brambor
 - 1 cibule
 - 1 stroužek česneku
 - 100 g celeru
 - 4 lžíce řepkového oleje
 - 100 ml bílého vína
 - 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
 - 1 bobkový list
 - sůl, kajenský pepř /chilli paprika
 - 200 ml smetany
 - 50 g studeného másla
 
Petrželový olej
- 1 svazek petržele
 - 150 ml řepkového oleje
 
                        Postup
Petrželový olej
Ve vysoké nádobě rozmixujeme řepkový olej spolu s čistými a osušenými lístky petržele.
Polévka
Brambory, cibuli, česnek a celer oloupeme a nakrájíme na velmi jemné kostky. Na pánvi rozehřejeme řepkový olej. Zeleninu a brambory na něm podusíme, podlijeme vínem a vývarem, přidáme bobkový list, pod pokličkou vaříme 30 minut. Pak vyjmeme koření, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem, přidáme smetanu, sůl a kajetánský pepř dle chuti. Následně přidáme také studené máslo a promícháme. Pak už jen ozdobíme petrželovým olejem a kdo chce, navíc může polévku ještě vylepšit pečenými chlebovými chipsy.
Grilovaná kuřecí prsa 
s dresinkem a salátkem 
                            ingredience4 porce
Salát
- 2 papriky
 - 200 g cukrového hrachu
 - 125 g cherry rajčátek
 - 1 svazek jarní cibulky
 
Maso
- 4 kuřecí supreme
 - tandoori koření
 - 1 lžíce řepkového oleje
 
Dresink
- 1 pomeranč
 - 3 lžíce citronové šťávy
 - 2 lžičky medové hořčice
 - 75-90 ml řepkového oleje
 - mořská sůl
 - čerstvě mletý černý pepř
 
                        Postup
Salát
Předehřejeme gril. Papriky rozkrojené na půlku grilujeme, dokud jejich slupky nezčernají. Poté papriky necháme vychladnout, zbavíme je slupky a nakrájíme na malé kousky. Lusky cukrového hrachu očistíme, rozpůlíme, krátce povaříme ve vroucí osolené vodě, prudce ochladíme v ledové vodě, necháme okapat. Cherry rajčata omyjeme, rozpůlíme. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Poté spojíme všechny ingredience dohromady.
Dresink
Pomeranč omyjeme v horké vodě, osušíme. Kůru nastrouháme najemno a vymačkáme šťávu. Oboje promícháme s 2 lžícemi citronové šťávy a hořčicí. Řepkový olej zašleháme nejprve po kapkách, pak přiléváme tenkým proudem. Dochutíme zbývající citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát asi hodinu před podáváním marinujeme dresinkem.
Maso
Maso omyjeme, osušíme, potřeme řepkovým olejem, přidáme tandoori koření a osolíme. Na grilu grilujeme 10 až 15 minut, aby bylo maso šťavnaté.
Podáváme společně se salátem.
Pečený filet z pražmy 
s hráškovým rizotem
                            ingredience4 porce
Rizoto
- 500 g rozmrazeného hrášku
 - 80 g másla
 - 600 ml vývaru
 - 2 šalotky
 - 2 lžíce řepkového oleje
 - 150 g rizotové rýže (carnaroli, arborio)
 - 80 ml bílého vína, suchého
 - 60 g parmazánu
 - čerstvě mletý bílý pepř
 
Filet z pražmy
- 4 filety z pražmy à 150 g
 - 1 lžíce řepkového oleje
 - 2 lžičky másla
 - 100 g cherry rajčat
 
                        Postup
Rizoto
Vývar povaříme. Šalotku oloupeme, nasekáme a orestujeme na řepkovém oleji. Přidáme rýži a za stálého míchání osmahneme. Podlijeme vínem, necháme povařit. Zalijeme horkým vývarem. Jakmile se vývar téměř vyvaří, přidáme opět nový. Tímto způsobem vaříme rizoto za občasného míchání asi 20 minut, aby byla rýže dovařená a zároveň lehce tekutá. Nastrouháme sýr, který spolu s hráškem a máslem přidáme do rizota. Dochutíme.
Filet z pražmy
Rybu opláchneme studenou vodou, osušíme a osolíme. Rozehřejeme na pánvi řepkový olej, přidáme pražmu a pečeme z každé strany 2 minuty. Nakonec krátce osmahneme na másle a přihodíme cherry rajčata.
Pražmu servírujeme na hráškovém rizotu, dozdobíme cherry rajčaty.
Hovězí flank steak 
s bulgurem a mátovým dipem
                            ingredience4 porce
Bulgur
- 300 g bulguru
 - sůl
 - 3 dl kuřecího vývaru
 - 1 malá cuketa
 - 1 paprika
 - svazek jarní cibulky
 - 1 lžíce řepkového oleje
 - 1 citron
 
Mátový dip
- 200 g zakysané smetany
 - 1 lžíce řepkového oleje
 - snítka čerstvé máty
 - sůl, pepř
 
Maso
- 2 stroužky česneku
 - 6 lžic řepkového oleje
 - 2 lžíce dijonské hořčice
 - 400 g hovězího flank steaku
 - sůl, pepř
 
                        Postup
Bulgur
Bulgur dáme do hrnce a osolíme, zalijeme vroucím kuřecím vývarem a necháme 8 minut vařit. Scedíme, přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut stát. Mezitím si nakrájíme cuketku, bílou část jarních cibulek a papriku. Na pánvi rozpálíme 1 lžíci řepkového oleje a zeleninu opečeme dozlatova. Poté vše přidáme do bulguru a zakápneme šťávou z citronu.
Mátový dip
V misce rozmícháme zakysanou smetanu, lžíci řepkového oleje, nakrájenou mátu a dochutíme solí a pepřem.
Maso
Nejprve si připravíme marinádu. Oloupaný česnek nasekáme najemno. Do misky dáme 6 lžic řepkového oleje a 2 lžíce dijonské hořčice. Vše promícháme. V této připravené marinádě obalíme flank steak a dáme ho do chladu odležet. Naložené maso položíme na gril a grilujeme na nepřímém žáru 8 až 12 minut. Hotové maso osolíme, opepříme a necháme cca 5 minut odpočinout. Poté maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s bulgurem a mátovým dipem.
Špagety s rukolovým pestem, piniemi a parmazánem
ingredience4 PORCE
Pesto
- 100 g rukoly
 - 100 g parmazánu
 - 200 ml řepkového oleje
 - 20 g pražených piniových oříšků
 - sůl a pepř
 - 1 stroužek česneku
 
Špagety
- 600 g čerstvých špaget
 - sůl
 
                        Postup
Pesto
Do vysoké nádoby nalijeme 200 ml řepkového oleje, přidáme rukolu, stroužek česneku, 10 g piniových ořechů, 80 g parmazánu a řádně rozmixujeme. Poté dochutíme solí a pepřem.
Špagety
Do vysoké nádoby s vroucí osolenou vodou vložíme špagety, vaříme al dente a scedíme. Na pánvi si zahřejeme pesto a špagety k němu přidáme. Pečlivě promícháme, aby se nám těstoviny s pestem propojily.
Hotové špagety podáváme s parmazánem, rukolou a praženými piniemi.
Pečené bramborové lupínky s dipem z medvědího česneku
ingredience4 porce
Bramborové 
lupínky
                                    - 5 velkých brambor
 - řepkový olej
 - mořská sůl
 - koření dle chuti 
(paprika, pepř, česnek apod.) 
Dip
- 100 g zakysané smetany
 - 10 g medvědího česneku
 - řepkový olej
 - sůl, pepř
 
                        Postup
Bramborové lupínky
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Brambory neloupeme, proto je nutné je dobře omýt. Nakrájíme je na silnější plátky, které pokládáme do studené vody, abychom je zbavili zbytečného škrobu. Propláchneme je, osušíme, potřeme řepkovým olejem a osolíme. Pokládáme je na plech s připraveným pečícím papírem. Po 20 minutách okořeníme a pečeme dozlatova dalších 10 minut. Po pečení se brambory scvrknou, proto doporučujeme krájet na větší plátky.
dip
Zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme nasekaný medvědí česnek, řepkový olej, sůl, pepř a rozmícháme.
Čokoládová bábovka 
s kešu ořechy  
                            ingredience
- 200 g kešu oříšků
 - 90 g instantního kakaa
 - 200 g polohrubé mouky
 - 1 prášek do pečiva
 - 5 vajec
 - 250 g krupicového cukru
 - 2 špetky soli
 - 200 ml řepkového oleje
 - 200 ml pomerančového džusu
 
                        Postup
Troubu předehřejeme na 175 °C. Bábovkovou formu vymažeme tukem.
Kešu ořechy opražíme na pánvi bez tuku, vychladíme a najemno rozemeleme. Kakao smícháme s ořechy, moukou a práškem do pečiva. Vejce šleháme alespoň 5 minut s cukrem a solí do pěny, pak přimícháme řepkový olej. Do směsi kakaa, oříšků a mouky pozvolna vmícháme pomerančový džus.
Všechny ingredience spojíme dohromady, výsledné těsto nalijeme do formy a pečeme 60 minut – v polovině doby pečení snížíme teplotu na 150 °C. Po vychladnutí formy moučník vyklopíme.