Tajemství
řepkového oleje

Řepkový olej má vynikající tepelnou stabilitu – na pánvi se jen tak nepřepálí. Kromě toho obsahuje pro člověka důležité nenasycené mastné kyseliny, mezi které patří také například kyselina linolenová – ta slouží k prevenci srdečně-cévních onemocnění.

Žlutá je dobrá
Žlutá je dobrá

Zdraví prospěšné
látky

Žlutá je dobrá

Vysoká tepelná
stabilita

Žlutá je dobrá

Nízká cena

Žlutá je dobrá

Všestranné
kuchařské využití

Žlutá je dobrá

Produkce v ČR

Bramborový krém
s petrželovým olejem

ingredience4 porce

Polévka

  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g celeru
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • sůl, kajenský pepř /chilli paprika
  • 200 ml smetany
  • 50 g studeného másla

Petrželový olej

  • 1 svazek petržele
  • 150 ml řepkového oleje
Žlutá je dobrá

Postup

Petrželový olej

Ve vysoké nádobě rozmixujeme řepkový olej spolu s čistými a osušenými lístky petržele.

Polévka

Brambory, cibuli, česnek a celer oloupeme a nakrájíme na velmi jemné kostky. Na pánvi rozehřejeme řepkový olej. Zeleninu a brambory na něm podusíme, podlijeme vínem a vývarem, přidáme bobkový list, pod pokličkou vaříme 30 minut. Pak vyjmeme koření, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem, přidáme smetanu, sůl a kajetánský pepř dle chuti. Následně přidáme také studené máslo a promícháme. Pak už jen ozdobíme petrželovým olejem a kdo chce, navíc může polévku ještě vylepšit pečenými chlebovými chipsy.

Grilovaná kuřecí prsa
s dresinkem a salátkem

ingredience4 porce

Salát

  • 2 papriky
  • 200 g cukrového hrachu
  • 125 g cherry rajčátek
  • 1 svazek jarní cibulky

Maso

  • 4 kuřecí supreme
  • tandoori koření
  • 1 lžíce řepkového oleje

Dresink

  • 1 pomeranč
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky medové hořčice
  • 75-90 ml řepkového oleje
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
Žlutá je dobrá

Postup

Salát

Předehřejeme gril. Papriky rozkrojené na půlku grilujeme, dokud jejich slupky nezčernají. Poté papriky necháme vychladnout, zbavíme je slupky a nakrájíme na malé kousky. Lusky cukrového hrachu očistíme, rozpůlíme, krátce povaříme ve vroucí osolené vodě, prudce ochladíme v ledové vodě, necháme okapat. Cherry rajčata omyjeme, rozpůlíme. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Poté spojíme všechny ingredience dohromady.

Dresink

Pomeranč omyjeme v horké vodě, osušíme. Kůru nastrouháme najemno a vymačkáme šťávu. Oboje promícháme s 2 lžícemi citronové šťávy a hořčicí. Řepkový olej zašleháme nejprve po kapkách, pak přiléváme tenkým proudem. Dochutíme zbývající citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát asi hodinu před podáváním marinujeme dresinkem.

Maso

Maso omyjeme, osušíme, potřeme řepkovým olejem, přidáme tandoori koření a osolíme. Na grilu grilujeme 10 až 15 minut, aby bylo maso šťavnaté.


Podáváme společně se salátem.

Pečený filet z pražmy
s hráškovým rizotem

ingredience4 porce

Rizoto

  • 500 g rozmrazeného hrášku
  • 80 g másla
  • 600 ml vývaru
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 150 g rizotové rýže (carnaroli, arborio)
  • 80 ml bílého vína, suchého
  • 60 g parmazánu
  • čerstvě mletý bílý pepř

Filet z pražmy

  • 4 filety z pražmy à 150 g
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžičky másla
  • 100 g cherry rajčat
Žlutá je dobrá

Postup

Rizoto

Vývar povaříme. Šalotku oloupeme, nasekáme a orestujeme na řepkovém oleji. Přidáme rýži a za stálého míchání osmahneme. Podlijeme vínem, necháme povařit. Zalijeme horkým vývarem. Jakmile se vývar téměř vyvaří, přidáme opět nový. Tímto způsobem vaříme rizoto za občasného míchání asi 20 minut, aby byla rýže dovařená a zároveň lehce tekutá. Nastrouháme sýr, který spolu s hráškem a máslem přidáme do rizota. Dochutíme.

Filet z pražmy

Rybu opláchneme studenou vodou, osušíme a osolíme. Rozehřejeme na pánvi řepkový olej, přidáme pražmu a pečeme z každé strany 2 minuty. Nakonec krátce osmahneme na másle a přihodíme cherry rajčata.


Pražmu servírujeme na hráškovém rizotu, dozdobíme cherry rajčaty.

Hovězí flank steak
s bulgurem a mátovým dipem

ingredience4 porce

Bulgur

  • 300 g bulguru
  • sůl
  • 3 dl kuřecího vývaru
  • 1 malá cuketa
  • 1 paprika
  • svazek jarní cibulky
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 citron

Mátový dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • snítka čerstvé máty
  • sůl, pepř

Maso

  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic řepkového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 400 g hovězího flank steaku
  • sůl, pepř
Žlutá je dobrá

Postup

Bulgur

Bulgur dáme do hrnce a osolíme, zalijeme vroucím kuřecím vývarem a necháme 8 minut vařit. Scedíme, přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut stát. Mezitím si nakrájíme cuketku, bílou část jarních cibulek a papriku. Na pánvi rozpálíme 1 lžíci řepkového oleje a zeleninu opečeme dozlatova. Poté vše přidáme do bulguru a zakápneme šťávou z citronu.

Mátový dip

V misce rozmícháme zakysanou smetanu, lžíci řepkového oleje, nakrájenou mátu a dochutíme solí a pepřem.

Maso

Nejprve si připravíme marinádu. Oloupaný česnek nasekáme najemno. Do misky dáme 6 lžic řepkového oleje a 2 lžíce dijonské hořčice. Vše promícháme. V této připravené marinádě obalíme flank steak a dáme ho do chladu odležet. Naložené maso položíme na gril a grilujeme na nepřímém žáru 8 až 12 minut. Hotové maso osolíme, opepříme a necháme cca 5 minut odpočinout. Poté maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s bulgurem a mátovým dipem.

Špagety  s rukolovým pestem, piniemi a parmazánem

ingredience4 PORCE

Pesto

  • 100 g rukoly
  • 100 g parmazánu
  • 200 ml řepkového oleje
  • 20 g pražených piniových oříšků
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku

Špagety

  • 600 g čerstvých špaget
  • sůl
Žlutá je dobrá

Postup

Pesto

Do vysoké nádoby nalijeme 200 ml řepkového oleje, přidáme rukolu, stroužek česneku, 10 g piniových ořechů, 80 g parmazánu a řádně rozmixujeme. Poté dochutíme solí a pepřem.

Špagety

Do vysoké nádoby s vroucí osolenou vodou vložíme špagety, vaříme al dente a scedíme. Na pánvi si zahřejeme pesto a špagety k němu přidáme. Pečlivě promícháme, aby se nám těstoviny s pestem propojily.


Hotové špagety podáváme s parmazánem, rukolou a praženými piniemi.

Pečené bramborové lupínky s dipem z medvědího česneku

ingredience4 porce

Bramborové
lupínky

  • 5 velkých brambor
  • řepkový olej
  • mořská sůl
  • koření dle chuti
    (paprika, pepř, česnek apod.)

Dip

  • 100 g zakysané smetany
  • 10 g medvědího česneku
  • řepkový olej
  • sůl, pepř
Žlutá je dobrá

Postup

Bramborové lupínky

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Brambory neloupeme, proto je nutné je dobře omýt. Nakrájíme je na silnější plátky, které pokládáme do studené vody, abychom je zbavili zbytečného škrobu. Propláchneme je, osušíme, potřeme řepkovým olejem a osolíme. Pokládáme je na plech s připraveným pečícím papírem. Po 20 minutách okořeníme a pečeme dozlatova dalších 10 minut. Po pečení se brambory scvrknou, proto doporučujeme krájet na větší plátky.

dip

Zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme nasekaný medvědí česnek, řepkový olej, sůl, pepř a rozmícháme.

Čokoládová bábovka
s kešu ořechy

ingredience


  • 200 g kešu oříšků
  • 90 g instantního kakaa
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 vajec
  • 250 g krupicového cukru
  • 2 špetky soli
  • 200 ml řepkového oleje
  • 200 ml pomerančového džusu
Žlutá je dobrá

Postup


Troubu předehřejeme na 175 °C. Bábovkovou formu vymažeme tukem.


Kešu ořechy opražíme na pánvi bez tuku, vychladíme a najemno rozemeleme. Kakao smícháme s ořechy, moukou a práškem do pečiva. Vejce šleháme alespoň 5 minut s cukrem a solí do pěny, pak přimícháme řepkový olej. Do směsi kakaa, oříšků a mouky pozvolna vmícháme pomerančový džus.


Všechny ingredience spojíme dohromady, výsledné těsto nalijeme do formy a pečeme 60 minut – v polovině doby pečení snížíme teplotu na 150 °C. Po vychladnutí formy moučník vyklopíme.