Multiplodina

Využití řepky má mnoho podob.
Co všechno se z ní v potravinářském,
v krmivářském i v oleochemickém průmyslu vlastně vyrábí?

Žlutá je dobrá

Proč se na českých polích pěstuje řepka?
Protože se jako plodina vyznačuje svým mnohostranným využitím.
Celých 50 % řepky se vrátí půdě zpět – řepka se do ní jednoduše zaorá
v podobě řepkové slámy, což zemině poskytne důležité živiny.
Zbytek žluté plodiny je následně zpracováván
v potravinářství, v krmivářství i v oleochemii.

Žlutá je dobrá - multiplodina

Řepka v potravinářství

Mezi nejznámější potravinářské výrobky z řepky olejky patří zejména řepkový olej a řepkový med. Pokud jde o olej – už dávno neoceňujeme pouze jeho univerzálnost při vaření a vynikající tepelnou stabilitu – tedy fakt, že se jen tak nepřepálí. Dnes řepkovému oleji dáváme přednost před ostatními zejména v souvislosti s jeho příznivými účinky na lidské zdraví. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin v řepkovém oleji má totiž příznivý vliv na srdce a jeho správnou činnost. Co se týče medu, ten je pro lidské tělo hotovou energetickou vzpruhou. Obsahuje velkou porci glukózy, což je pro lidský organismus velmi důležitý cukr.
 

Jaká je kvalita řepkového oleje?

Řepka v krmivářství

Kromě lidí si na své v souvislosti s řepkou přijdou také hospodářská zvířata. Ta jsou totiž krmena řepkovými šroty. Řepka tak v jejich jídelníčku dokáže dobře nahradit sóju, která je do Česka dovážena přes půl planety. Jak řepka prospívá například českým dojnicím? To se můžete dozvědět ve videu.

Čím nakrmit českou krávu?

Řepka v oleochemii

I v odvětví oleochemie má olej z řepky olejky svou nezastupitelnou roli. Vyrábí se z něj například kyselina olejová nebo různé estery pro široké technické užití. A navíc ještě glycerol – důležitá součást některých kosmetických  a dezinfekčních výrobků. Jedním z možných esterů jsou i biopaliva, díky kterým se České republice daří naplňovat legislativní předpisy Evropské unie o povinném snižování emisí skleníkových plynů.

Recepty

Přesvědčte se o výhodách řepkového oleje a vyzkoušejte recepty z naší kuchařky!

Chci vědět víc
Žlutá je dobrá